Slik gjennomfører du ukentlig test av sprinkleranlegg


Publisert: 02.07.2024

For mange kan et sprinkleranlegg virke skummelt, og noe man ikke har lyst til å gjøre noe særlig med. Men den ukentlige testen er faktisk ikke så vanskelig, og det skal mye til for at noe virkelig galt kan skje. Her er en beskrivelse av hvordan du gjennomfører dine ukentlige oppgaver på sprinkleranlegget*.

Manometertrykk

For å se hvordan trykket på vann og luft varierer over tid, skal trykket på manometerne registreres for eksempel i en loggbok. Det vanligste er å registrere trykket i bar.

Sjekk av alarmoverføring

Dersom sprinkleranlegget er koblet til brannalarmanlegget, bør brannklokker og andre relevante styringer kobles ut på forhånd. Kontakt det lokale brannvesenet og si at du skal gjennomføre en overføringstest på sprinkleranlegget.

På sprinklerventilen er det merket en ventil for «Test». Denne åpnes slik at vannet går ut i sluk/avløp. Dette gjøres for å simulere at et sprinklerhode er utløst, og vil etter noen sekunder gi alarm. Når alarmen er registrert hos brannvesenet kan ventil stenges.

Pumpe og oppvarmingssystemer kontrolleres i henhold til FDV-dokumentasjon.

*NB! Hvert anlegg må testes etter produsentens henvisninger og installatørens FDV-dokumentasjon. Veldig få anlegg er like, kontakt oss dersom du trenger hjelp til din ukentlige test.